Soms zijn aanpassingen aan uw huis nodig. Bijvoorbeeld als u door ouderdom, ziekte of een handicap moeite heeft met lopen en bewegen.
Aanpassingen in huis zijn bijvoorbeeld:
Kijk op de website Mijn huis op maat voor informatie over de mogelijkheden. Op de website VeiligheidNL vindt u ook veel tips om het veiliger te maken in huis.
Lukt het aanpassen van uw woning u niet zelf? Vraag uw familie, vrienden of buren om hulp. Of schakel een vrijwilliger of vakmensen in. Als u uw woning huurt, zijn er regels voor wat u wel en niet mag aanpassen. Ook kan uw verhuurder u mogelijk helpen.
De gemeente vergoedt soms aanpassingen die nodig zijn om zelfstandig te blijven wonen. Maar niet alles. Ook is er een eigen bijdrage. Vraag uw gemeente om meer informatie.
Hajar Oualit
06 36 58 46 14 / hajar.oualit@rijswijkdoet.nl
Bereikbaar di/wo/do 9.00 – 17.00 uur
Marissa Koopmans
06 43 66 90 33 / marissa.koopmans@rijswijkdoet.nl
Bereikbaar ma/wo/vr 9.00 – 17.00 uur
Telefonisch spreekuur Rijswijk Doet
Heeft u vragen over vrijwilligerswerk of wilt u bijdragen in deze moeilijke tijd? Bel tussen 12.00 en 16.00 uur op werkdagen en we denken met u mee.
Het Zorgloket Wmo van de gemeente Rijswijk is er voor inwoners die voor zichzelf of een ander vragen hebben over voorzieningen op het gebied van zorg, welzijn en wonen. Bij het Zorgloket kunt u terecht voor informatie en advies. Ook kunt u voor een hulpvraag of ondersteuningsbehoefte een apart gesprek aanvragen met een Wmo-consulent. Deze kijkt samen met u welke hulp het beste bij uw vraag of behoefte past.
Locatie: Bogaardplein 15, 2284 DP Rijswijk
Tel.: 14070
E-mail: zorgloket@rijswijk.nl
Meld de plekken waar u zich onveilig voelt bij een wijk- of buurtagent. Geef het door aan de gemeente als de straatverlichting niet werkt. Of maak een (anonieme) melding als u iets hoort of ziet waar u zich niet prettig bij voelt.
Voelt u zich onveilig omdat u iets naars heeft meegemaakt zoals een inbraak, brand of geweld? Praat over uw gevoelens. Bel bijvoorbeeld De Luisterlijn. Slachtofferhulp kan u ook helpen.
Kijk ook naar de mogelijkheden om uw huis beter te beveiligen. Op de website van de brandweer staan tips om brand te voorkomen. Op de website Maak het ze niet te makkelijk vindt u tips tegen inbraak.
Steeds meer buurten hebben WhatsApp Buurtpreventie. Via een WhatsApp-groep wisselt u gratis informatie uit over uw buurt. Bijvoorbeeld over een inbraak of iemand die zich verdacht gedraagt. Zo helpt u mee aan een veiligere buurt en kunt u inbraken voorkomen.
Of neem contact op met uw bewonersorganisatie, het Sociaal Wijkteam, Buurtpreventie of Welzijn Rijswijk. Zij kunnen u advies en informatie geven.
Gaat het om straatverlichting of losliggende stoeptegels? Maak dan een Melding Openbare Ruimte. Dat doet u op de website van de gemeente.
Biedt onafhankelijke hulp en kortdurende begeleiding. U kunt hier terecht met vragen of problemen over werk, financiën, relaties, wonen, zorg, gezondheid, daginvulling, vrijwilligerswerk of voorzieningen. Binnen het team werken diverse organisaties samen. Hierdoor krijgt u snel laagdrempelige en gerichte hulp.
Het Sociaal Wijkteam heeft 2 locaties:
Met de kracht van samen. Iedereen telt mee.
Biedt inwoners van Rijswijk: mantelzorgondersteuning, seniorenadvies, diverse seniorendiensten, sociaal werk volwassenen en jeugd, hulp aan statushouders, taalondersteuning, buurtbemiddeling, ondersteuning bij het vinden en binden van vrijwilligers en bij het vinden van vrijwilligerswerk, (ondersteuning bij) activiteiten voor jong tot oud.
U kunt een melding over de openbare ruimte ook aan ons doorgeven via uw tablet of mobiel. Gebruik de gratis app voor Android of iOS.
Biedt emotionele hulp, begeleiding in het strafproces en hulp bij schadevergoeding.
Dag en nacht een luisterend oor
Personenalarmering is een alarmeringssysteem om bij nood hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld als u in huis bent gevallen of u zich plotseling niet goed voelt. U kunt dag en nacht een meldpost waarschuwen. Dit doet u via een knop in uw huis of via een zender om uw nek, pols of broekriem. Of u gebruikt een mobiele telefoon.
Heeft u personenalarmering nodig? Informeer bij uw zorgverzekeraar of u een deel van de kosten vergoed krijgt. Soms helpt de gemeente met de kosten.
U kunt personenalarmering aanvragen bij thuiszorgorganisaties.
Neem contact op met Welzijn Rijswijk, Cardia of met Florence. Kijk op de websites voor meer informatie.
Cardia is een christelijke ouderenzorgorganisatie in de regio Haaglanden waaronder Rijswijk en is kleinschalig georganiseerd.
Met de kracht van samen. Iedereen telt mee.
Biedt inwoners van Rijswijk: mantelzorgondersteuning, seniorenadvies, diverse seniorendiensten, sociaal werk volwassenen en jeugd, hulp aan statushouders, taalondersteuning, buurtbemiddeling, ondersteuning bij het vinden en binden van vrijwilligers en bij het vinden van vrijwilligerswerk, (ondersteuning bij) activiteiten voor jong tot oud.
Probeer de problemen eerst zelf met uw buren te bespreken. Op de website Problemen met je buren vindt u informatie en tips. De website van de politie vertelt wat u kunt doen bij geluidsoverlast van uw buren.
Komt u er samen niet uit? Bel een organisatie die kan bemiddelen. Bijvoorbeeld Buurtbemiddeling van Welzijn Rijswijk.