Soms heeft u extra hulp en zorg nodig om zelfstandig te kunnen wonen. De gemeente helpt bij het krijgen van de juiste zorg. In een keukentafelgesprek bekijkt u samen wat u nodig heeft. De gemeente besluit welke ondersteuning u krijgt. Dat kan bijvoorbeeld zijn:
Geld voor zorg in huis komt van de gemeente. De gemeente geeft op twee manieren geld.
Bent u 18 jaar of ouder, dan betaalt u een eigen bijdrage voor de kosten van de zorg in huis. Bereken de hoogte van de eigen bijdrage op de website van het CAK.
Heeft u niemand die kan helpen? Misschien kunt u terecht bij een vrijwilliger van het Vrijwilligerscentrum van Rijswijk Doet. Het Sociaal Wijkteam biedt ook hulp en begeleiding. Cardia is een christelijke organisatie voor ouderenzorg. Neem contact op voor meer informatie.
Is dit onvoldoende of lukt dit niet? Maak dan een afspraak met de gemeente voor informatie en advies. Afhankelijk van uw inkomen betaalt u de kosten voor de hulp in huis (deels) zelf.
Cardia is een christelijke ouderenzorgorganisatie in de regio Haaglanden waaronder Rijswijk en is kleinschalig georganiseerd.
Hajar Oualit
06 36 58 46 14 / hajar.oualit@rijswijkdoet.nl
Bereikbaar di/wo/do 9.00 – 17.00 uur
Marissa Koopmans
06 43 66 90 33 / marissa.koopmans@rijswijkdoet.nl
Bereikbaar ma/wo/vr 9.00 – 17.00 uur
Telefonisch spreekuur Rijswijk Doet
Heeft u vragen over vrijwilligerswerk of wilt u bijdragen in deze moeilijke tijd? Bel tussen 12.00 en 16.00 uur op werkdagen en we denken met u mee.
Biedt onafhankelijke hulp en kortdurende begeleiding. U kunt hier terecht met vragen of problemen over werk, financiën, relaties, wonen, zorg, gezondheid, daginvulling, vrijwilligerswerk of voorzieningen. Binnen het team werken diverse organisaties samen. Hierdoor krijgt u snel laagdrempelige en gerichte hulp.
Het Sociaal Wijkteam heeft 2 locaties:
Het Zorgloket Wmo van de gemeente Rijswijk is er voor inwoners die voor zichzelf of een ander vragen hebben over voorzieningen op het gebied van zorg, welzijn en wonen. Bij het Zorgloket kunt u terecht voor informatie en advies. Ook kunt u voor een hulpvraag of ondersteuningsbehoefte een apart gesprek aanvragen met een Wmo-consulent. Deze kijkt samen met u welke hulp het beste bij uw vraag of behoefte past.
Locatie: Bogaardplein 15, 2284 DP Rijswijk
Tel.: 14070
E-mail: zorgloket@rijswijk.nl
Er zijn verschillende soorten. Bijvoorbeeld:
Moet u snel verhuizen naar een andere woning, bijvoorbeeld vanwege uw gezondheid? Dan kunt u een urgentieverklaring aanvragen. Met een urgentieverklaring krijgt u voorrang als er een geschikte woning vrijkomt.
Wilt u in uw gemeente blijven wonen? Kijk op de website van de gemeente voor meer informatie. Bijvoorbeeld over woningen voor 55+ of hulp bij langer zelfstandig wonen.
Rijswijk Wonen, Vesteda en Vidomes verhuren woningen voor senioren in Rijswijk. Kijk op hun websites voor het aanbod of neem contact op. Zoek ook naar seniorenwoningen op de website van Funda.
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8.00 - 17.00 uur.
Vraag hulp aan vrienden, familie of kennissen.
Is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? Dan kunt u hulp krijgen van een professionele cliëntondersteuner. De hulp van een cliëntondersteuner is gratis en onafhankelijk.
De cliëntondersteuner helpt u met:
Is die hulp niet genoeg? Schakel dan een mantelzorgmakelaar in. U vindt een mantelzorgmakelaar op de website van de Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars. Een mantelzorgmakelaar is niet gratis. Misschien vergoedt uw zorgverzekering de kosten. Vraag ernaar bij uw zorgverzekeraar.
Voor een cliëntondersteuner kunt u terecht bij Welzijn Rijswijk.
Een mantelzorgwoning is extra woonruimte bij een gewoon huis. Die extra woonruimte is voor degene die zorg nodig heeft. De mantelzorger woont in het gewone huis. Het kan ook andersom. Dan woont de mantelzorger in de extra woonruimte.
Op de website van MantelzorgNL leest u alles over mantelzorgwoningen.
Wilt u een mantelzorgwoning bij uw huis? U kunt een kant-en-klare mantelzorgwoning laten plaatsen. U kunt ook een stuk aan de huidige woning bouwen. Of uw verbouwt uw garage. Vraag de gemeente naar de regels voor het bouwen van een mantelzorgwoning.
Er zijn verschillende soorten. Bijvoorbeeld een Fokuswoning. Dit is een zelfstandige woning voor mensen met een lichamelijke beperking. De woning is aangepast en er is 24 uur per dag hulp beschikbaar. Een woning van Fokus huurt u via de woningcorporatie. Kijk op de website van Fokus voor meer informatie.
Meer informatie over verschillende woonvormen vindt u op de website van Regelhulp.
Neem contact op met Middin of met MEE. U kunt ook een afspraak maken met de gemeente of met het Sociaal Wijkteam voor informatie en advies. Zij kunnen u informeren over de mogelijkheden.
Biedt onafhankelijke hulp en kortdurende begeleiding. U kunt hier terecht met vragen of problemen over werk, financiën, relaties, wonen, zorg, gezondheid, daginvulling, vrijwilligerswerk of voorzieningen. Binnen het team werken diverse organisaties samen. Hierdoor krijgt u snel laagdrempelige en gerichte hulp.
Het Sociaal Wijkteam heeft 2 locaties:
Vrijheid en gewoon wonen met een fysieke beperking.
De hoogte van de huur moet passen bij uw woning. Wilt u weten of u niet te veel huur betaalt? Doe de check op Is mijn huur te duur.nl.
De verhuurder mag de huur jaarlijks verhogen, maar niet te veel. Kijk op Rijksoverheid.nl voor meer informatie over huurverhoging.