Weg met geldzorgen. Zorg voor uw geld.

Dame achter de computer

Geldzorgen zijn voor veel mensen een dagelijkse bron van stress. En helaas is het ook niet iets wat je zomaar even oplost. Toch is het terugpakken van controle de enige manier om eruit te komen. Als u het gevoel heeft dat geld (of het gebrek hieraan) uw hele leven beheerst, voel u zich machteloos om de situatie te veranderen. De weg naar een gezond financieel leven begint dus door in uw hoofd een knop om te zetten: Ik ga stoppen me zorgen te maken over geld. Ik ga voor mijn geld zorgen.

Stap 1: overzicht krijgen in uw financiën

Met deze nieuwe blik gaat u vervolgens eerst zorgen dat u weer overzicht krijgt van de situatie. Het maakt niet uit of u hele hoge schulden heeft of een half jaar geen enkele aanmaning meer heeft opengemaakt; dit is het moment! Zet alle openstaande bedragen onder elkaar zodat u precies weet ‘hoe ernstig’ het is. En wie weet, misschien is het wel minder erg dan u dacht.

Stap 2: Bepalen wat het snelst opgelost moet worden

Dan is het tijd om vast te stellen welke kosten écht snel geregeld moeten worden om ernstige problemen te voorkomen. Dit is ongeveer de belangrijkste volgorde:

  • Huis - huur, hypotheek, gas, water en licht, gemeente belastingen
  • Afbetaling kredieten - dit zijn vaak partijen die het u snel knap lastig maken wanneer u niet regelmatig betaalt
  • Eten en drinken - wees daarbij kritisch op wat u nodig hebt en wat luxe is. Werk met een boodschappenlijst om te zorgen dat u geen impulsaankopen doet
  • Verzekeringen - het lijkt soms onbelangrijk maar behalve dat sommige verzekeringen verplicht zijn (W.A. voor de auto en de zorgverzekering), beschermen uw verzekeringen u ook tegen hoge kosten bij schade aan uw woning en bezittingen.
  • Auto, telefoon en overige vaste lasten - Maak een lijstje van alle zaken die u nodig heeft om te werken of om werk te vinden en die dus echt noodzakelijk zijn. Kijk ook of u maandelijks geld besteed aan zaken die u eigenlijk best kunt missen.

Stap 3: (De belangrijkste stap!) Bellen en afspraken maken

Zodra u dit allemaal helder heeft komt het moeilijke gedeelte: u moet alle instanties die u aanmanen gaan bellen om een betalingsregeling te treffen. Hoewel dit vaak voelt als eng of vernederend, is dit juist de stap waarmee u de controle over uw geldzaken terugkrijgt. Deze bedrijven zijn vaak niet zo streng als ze lijken. Wanneer u laat zien dat u wilt meewerken, is er vaak een regeling te treffen waardoor u langzaam maar zeker uw schulden inloopt.

Stap 4: Zoek naar mogelijkheden om meer te verdienen 

Als u merkt dat u zelfs met deze acties maandelijks niet uitkomt met uw geld, dan is het goed om te kijken of u aan extra inkomen kunt komen. Misschien kunt u of uw partner meer verdienen door extra uren te werken bij uw huidige werkgever. Of kan u of uw partner er een tweede baan erbij nemen. 

De stap naar een gezond financieel leven

Makkelijk zal het niet zijn, maar u zult direct merken dat, zodra u de controle terug pakt, de zorgen minder worden. U hebt de stap gezet naar een gezond financieel leven waarin u geen geldzorgen hebt, maar zorgt voor uw geld. Heeft u hulp nodig of meer advies, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag op weg.